top of page

Máme pro Vás dárek!

Když nemůžete za kulturou, musí kultura za Vámi. To je jasný.


Takže tady pro Vás dneska jednu kulturu máme. Tuto tanečně-filmařskou laskominu mělo doposud možnost vidět jen pár vyvolených, kteří se dostavili na její premiéru v květnu roku 2017 do ostravské Grossmanovy vily.


Jedná se o perlu, která se nám povedla vylovit z hlubin ostravského architektonického skvostu, která propojuje hned čtyři formy umění:


  • tanec v choreografii Jany Ryšlavé

  • hudbu z rukou tvůrčí skupiny Forma

  • filmařské umění kameramana a režiséra Radima Vaňouse

  • a architekturu Marie Frommerové


Netušíte?


Jedná se o film Luxury Memories! Tanečně hudební krátkometrážní film, který ukazuje krásy i neduhy neustále skloňované a oceňované secesní budovy Ostravica Textilia. Tento film vznikl v produkčním týmu Move Ostrava v květnu 2016. Původně se mělo jednat o site-specific pohybové představení, které měli diváci shlédnout v budově bývalého obchodního domu Ostravica Textilia během festivalu Move Fest Ostrava 2016. Statici však měli jiný názor a veřejnost do zchátralé budovy odmítli pustit. Týmu tedy nezbývalo nic jiného než od ideje tance v této historické památce upustit. Nebo?


Nebo taky ne! Nikdo se nechtěl vzdát představy tanečnic v červených retro šatech obklopených sutinami a rozpadajícími se krovy. Během pár hodin padlo odvážné, nenáviděné i milované rozhodnutí natočit místo představení film. Ten Vás svou atmosférou přenese přímo do vstupní haly s ikonickými schody, do doby chlebíčků na pultech v bistru a hedvábných šátků v regálech.


Pohodlně se usaďte. Začínáme.


Námět a choreografie: Jana Ryšlavá Kamera a režie: Radim Vaňous Hudba: Forma Účinkují: Tereza Petrová, Katy Quisová, Eliška Kučáková, Lucie Kovářová, Beáta Šodková, Adriana Steinerová, Klára Machalcová, Klára Šindelářová, Viktorie Georgievová, Kateřina Nepovímová, Dorota Hořanská, Jakub Sotorník, Marcela Kučová Světla: Pavel Vitt

97 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page